9 tips voor de kraamweek

 

Yes, eindelijk is het zover! Na 9 maanden misselijkheid, vermoeidheid, kamertje fixen, naam bedenken, schaapachtig meeknikken met de echoscopiste terwijl je echt helemaal niets herkent op dat echo schermpje, is het dan eindelijk zover. Hij of zij is er eindelijk uit en het grote genieten kan beginnen! Ha, dat dacht je maar. Nee hoor, het is overwegend genieten, maar soms ook niet. Maar met deze toptips zit je geheidĀ  op de bekende roze wolk tijdens je kraamweek.

  • Numero uno: regel een goede kraamverzorgster. Dat is nogal een heikel puntje, omdat er geen garanties zijn wat betreft kraamverzorgster. Mijn tip is om vriendinnen te vragen naar hun ervaringen en dan een kraamhulp aan te vragen waar je vriendinnen lyrisch over waren. Het enige probleem is dus, dat deze maar net tijd moet hebben en niet bij een ander gezin aan het werk of op vakantie is als jij net bevallen bent. Een ander punt waar je op kunt letten: hier in Utrecht is er een vrij kleine organisatie waar alle kraamverzorgsters tevens lactatiekundigen zijn: dat dat erg fijn kan zijn lees in deze eerdere post
  • Nog even 1 ding over die borstvoeding. Zoals ik in de eerdere post al aangaf is het geen vanzelfsprekendheid. Als het lukt: you go girl! Als het niet lukt: wij hebben de beste flesvoeding wereldwijd en massa’s kinderen worden hier groot op. Het geven van flesjes heeft ook zeker voordelen. Vooral niet te spastisch doen over die borstvoeding.
  • Als je je kleine mini-me er net hebt uitgegooid ben je vervuld van trots en wil je niets liever dan de kleine aan iedereen showen. Na mijn eerste bevalling heb ik de hele familie (als in ouders, schoonouders, broers met gezinnen en de beste vrienden) allemaal tegelijk uitgenodigd de eerste dag. Slecht Plan. Baby overstuur, mama dus ook overstuur. Bij de tweede was de regel: 1 bezoekje per dag, in het wekend misschien 2. Na 1 uur zeggen dat je echt weer moet rusten. (nou kwam het goed uit dat de belangstelling bij nummer 2 altijd een stuk minder is ;))
  • Bezoekregels tellen niet voor je ouders. Bij je moeder kun je echt wel ongegeneerd kolven/voeden of gewoon naar je bed gaan. Bovendien willen je ouders heel graag iets doen. Maak daar vooral gebruik van. Boodschapje, eten koken. Flesjes geven, je mag weer even terug naar hotel mama, alleen dan dus in je eigen huis.
  • Bezorgservices zijn je beste vriend! Regels voor de eerste weken afspraken met appie, hello fresh en bloomon. Normaal een beetje te decadent om dat elke week te doen, nu mag het. Toen mijn vliezen waren gebroken bij de tweede bevalling heb ik nog even een bestelling bij appie gedaan en de rollen beschuit en pakken muisjes werden keurig thuis bezorgd toen de kraamhulp net gearriveerd was, heeeel handig.
  • kleine sidenote over die boodschappenlijst: zet er ook even kotex maxi super maandverband op, doe maar 2 pakken. Thank me later. En heel veel fruit. Blijkbaar hebben alle vrouwen op de kraamverzorgende school een verplicht semester smoothies en fruitsalades maken. Kunnen ze als de beste en doen ze heel graag.
  • Mocht je de eerste dagen toch meer bezoek willen ontvangen: laat ze als kraamcadeau allemaal eten meenemen. Ovenschotels, pasta’s, stamppotten. Iets wat alleen maar opgewarmdhoeft te worden. Het ultieme kraamcadeau.
  • Neem je rust. Echt, doe lekker dutjes samen met je baby. Laat de kraamhulp en je man de rest maar even regelen. Het wordt een behoorlijk drukke tijd en je hebt net een mega prestatie geleverd, dus geef toe aan je vermoeidheid en ga lekker naar bed.
  • Mocht je bevallen van een tweede of derde baby, zorg dat je niet alleen opvang regelt voor tijdens de bevalling, maar ook voor de tijd daarna. De opvang gaat natuurlijk gewoon door, maar een middagje extra op pad met oma of de oppas tijdens je reguliere mamadag is wel heel erg fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *