21 days…… suikervrij!

 

Goede voornemens, ik heb er altijd een hele lijst van op 1 januari. Maar ook aan het begin van het seizoen, de maand, de week en zelfs aan het begin van de nieuwe dag. Needless  to say; vaak houd ik ze niet lang vol.

Ik heb wel eens gehoord, dat het 21 dagen kost om een gewoonte aan of af te leren. Drie weken volhouden dus en je goede voornemen zit er helemaal ingebakken. Wat is nu 21 dagen? Best wel lang als het een compleet nieuwe gewoonte is.

Maar als ultieme stok achter de deur ga ik op mijn blog elke 3 weken weer een goed voornemen delen en dit proberen 3 weken vol te houden. Elke 21 days start ik op maandag , omdat dat gewoon lekker is, nieuwe week; nieuwe kansen. Elke week deel ik vervolgens hoe de vlag er bij hangt. Moet ik bekennen dat ik jammerlijk gefaald heb of zal ik trots vertellen dat het easy peasy was en ik voorgoed dagelijks mediteer, geen tijdschriften meer koop, braaf 2 liter water per dag drink, 10.000 stappen zet en geen impulsaankopen meer doe?

Ik start de serie maar meteen met een f-ing moeilijke gewoonte om af te leren, maar het moet echt. Echt echt echt. En dat is namelijk het nuttigen van suiker.

Om maar meteen met de billen bloot te gaan; ik heb de teugels afgelopen periode beheurlijk laten vieren. De zomer is voorbij, ik hoef me bijna een jaar lang niet meer in badkleding of zomerjurkjes te vertonen en we zijn vorige maand 2 weken op vakantie geweest. Daarbij werd erg veel gegeten en gedronken, zoals dat in mijn ogen ook hoort op vakantie. Alleen heb ik die trend na de vakantie nog even doorgezet. Tel daarbij op dat ik erg weinig beweeg dezer dagen (jazeker, ook daar komt een 21 days challenge over uiteraard) en ik moest vanmorgen bijna huilen toen ik het weer eens aandurfde om op de weegschaal te gaan staan…

Het gekke is, dat ik eigenlijk helemaal niet zo van de zoetigheid ben. Je maakt mij oprecht blijer met een stukje kaas dan met een stukje chocolade. (nee, daar komt zeker geen 21 -day challenge van) Maar om de een of andere manier is dat snoepen er dus toch ingeslopen laatste weken. Afgelopen week was ik alleen omdat mijn man op zakenreis was, en als ik dan eindelijk na een lange dag hard werken en de kinderen uit de opvang halen, voeren, badderen en in bed gedaan heb, is het toch wel lekker om met een reep chocolade voor de buis te ploffen. Maar het is ook zo onbedachtzaam eten, dat maakt denk ik ook dat ik me er heel slecht over voel, behalve al die calorie├źn; je eet en je eet maar en ineens is die reep op….

Een tijdje geleden was er een gezondheidsweek op de NPO en heb ik “that Sugar film” gekeken.Een documentaire over een man die laat zien wat het eten van veel suiker met je doet. Ik heb er nog dagen over nagepraat met iedereen die het maar wilde horen (of niet). Ik vind het altijd weer schokkend om met mijn neus op dit soort feiten gedrukt te worden. Want laten we eerlijk zijn, in grote lijnen wordt er niets nieuws verteld. Voor mij niet althans. Van het eten van veel suikers wordt je dik, moe, sloom, opgeblazen, energieloos. What else is new? Ook het feit dat er in veel etenswaren verborgen suikers zitten, was al bekend. Maar om dan toch bij 1 persoon te zien wat het doet met je lichaam als je na een periode suikervrij eten weer 44 klontjes per dag gaat nuttigen vind ik wel indrukwekkend.

 

Na het zien van deze film heb ik uiteraard ook ene hele week suikervrij gegeten, maar na zo’n week versloft het weer, kun je voor je gevoel geen taartje afslaan van die jarige op je werk (hoe onbeskoft!) en word je een beetje moe van 100 etiketten checken op een dag.

Maar in 1 week heb ik ook al even ervaren hoe goed je je wel voelt na zo’n suikervrije periode… Energieker, minder opgeblazen,kortom lekkerder.

En omdat ik ook merk dat mijn zoontje van 3 al in de ban van snoep en koek raakt, vind ik ook dat wij een voorbeeld moeten stellen en ga ik nu dus 21 dagen suikervrij eten. Ik denk dat het een utopie is om te denken dat ik dat altijd vol ga houden. Ik moet er niet aan denken om nooit meer een taartje te kunnen eten. En nee, zo’n vegan achtig gevalletje met kokosbloesemsuiker is geen taart.

Maar vanaf komende maandag is het dus 3 weken lang etiketten lezen, meal preppen, jarige collega’s teleurstellen en water en thee drinken… Maar ook een platte buik (haha, plattere bedoel ik natuurlijk), meer energie en een betere huid toch? Daar gaan we voor. Ik zal hier wekelijks een update geven tot de 21 lifechanging dagen voorbij zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *