5 tips voor een etentje thuis met vrienden

Ik vind dus oprecht niets leuker dan lekker koken voor mijn familie en vrienden. Laat mij maar lekker een hele dag zwoegen in de keuken. Ik kan er echt blij van worden als ik mensen zie genieten van mijn in elkaar gedraaide maaltijd from scratch.

Aangezien die 2 kleine draken ook in het weekend hun ingebouwde wekker om 6.30 laten afgaan, is het ook fijner om lekker te eten en na te tafelen dan een nachtje door te halen in de stad. (Als je tenminste met je partner en vrienden samen iets wilt doen. Uiteraard gaan we ook nog wel eens naar de stad, don’t worry)

Nou kan natuurlijk niet iedereen een keukenprinses zijn zoals ondergetekende (en ook niet zo bescheiden), maar met deze 10 tips wordt het gegarandeerd een (culinair) feestje!

  • Planning is everything!

Het kan best wel een vervelende stressvolle dag zijn als je voor een aantal mensen een dinertje moet voorbereiden. Maak een dagplanning! Ik zorg altijd dat ik alle boodschappen de dag er voor al laat bezorgen. Daarvoor gebruik ik de thuisbezorgservice van Albert Heijn en voor mijn boodschappen van speciaalzaken gebruik ik een thuisbezorgservice als hoppa. Het is dus wel handig om ruim van te voren te weten wat je gaat koken. Mijn man is altijd van de neventaken terwijl ik sta te koken. Hij dekt de tafel mooi, regelt de wijnen en strijkt het tafellinnen

  • Kies een menu zorgvuldig

Ik kook op zo’n avond nooit nieuwe gerechten die ik nog nooit gemaakt heb, maar kies voor recepten die hun dienst al eerder hebben bewezen. Ook is het belangrijk dat je alle gerechten zoveel mogelijk van tevoren kunt klaarmaken. Heel erg ongezellig namelijk als je de hele avond in de keuken staat, terwijl je gasten aan tafel zitten.

Ik vind het altijd leuk om heel uitgebreid te tafelen, 4 of 5 gangen. Dat klinkt als ellendig veel werk, maar er zit dus bijna altijd een soep bij en een kaasplank, dat is eigenlijk zo gepiept. Dan hoef je alleen nog maar voor- hoofd- en nagerecht te koken. Nu we weer het najaar ingaan zijn stoofgerechten altijd een goed idee, vindt eigenlijk iedereen lekker en is goed van tevoren klaar te maken. Als voorgerecht is het makkelijk om iets kouds te bereiden, dat je dan al helemaal klaar kunt zetten op de gedekte tafel, terwijl je gasten na binnenkomst een borreltje drinken. Wij laten iedereen vaak wat vroeger komen. Drinken we een borrel met daarbije en goed gevulde plank. Kunnen wij nog even de laatste voorbereidingen treffen en de kinderen naar bed brengen.

Ook een soep is altijd lekker en meestal snel en makkelijk van tevoren te bereiden. Probeer eens wat nieuws want tomaten of uiensoep heeft iedereen waarschijnlijk afgelopen week al een keer gegeten.

  • Het oog wil ook wat

Eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit wat je kookt, als het er maar een beetje smaakvol uit ziet. Dat is niet waar natuurlijk, maar als alles er mooi uit ziet, smaakt het vanzelf al wat lekkerder. Ik vind het persoonlijk mooi om de tafel te dekken met een tafelkleed. Ook zorgen we altijd voor een matching servies en bestek, als we veel mensen op bezoek krijgen lenen we daarvoor het bestek van mijn schoonmoeder. Mooie servetten en kaarsen en kleine bloemetjes op tafel maken het vaak af. Ook een mooie karaf met water met bijvoorbeeld munt en citroen ziet er altijd meteen feestelijk uit. Een mismatch aan servies kan er trouwens ook heel mooi uitzien!

Ook het eten kun je zo aankleden dat het al heel wat lijkt zonder dat mensen een hap geproefd hebben. Zo kun je serveerringen gebruiken om je voorgerechtje mooi op te dienen en elke soep wordt gezelliger met een dot creme fraiche en wat garnaaltjes of gerookte vis in het midden.

  • Houdt rekening met je gasten

Klinkt vrij logisch, maar check toch maar even bij iedereen of ze vlees/vis eten en of ze vegetarisch zijn. Ook zwangere vrouwen kunnen soms in verlegenheid gebracht worden als ze het eigenlijk nog niet willen vertellen terwijl jij een steak tartaar of een kaasplank met rauw melkse kazen serveert. Dus als er enige kans bestaat op zwangerschap, zou je dat eventueel voorzichtig kunnen polsen, of gewoon op safe spelen en iets bereiden dat zwangerproof is.

  • Bijpassende wijnen

zoals eerder gezegd is de keuken mijn domein en zorgt manlief voor de wijn en versieringen. Het is leuk om een wijn te schenken die goed past bij het gerecht wat je maakt. Staan er bij het recept geen wijnsuggesties? Ga dan naar een slijter met je menu en laat je voorlichten over de perfecte wijn-spijs combinaties. Op websites als grapedistrict.nl zit ook een chatfunctie, waardoor je even online kan overleggen en meteen bestellen, handy!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *